Facebook Instagram
Hogyan válassz fotózási helyszínt: műtermi vagy szabadtéri fotózás? Érvek és ellenérvek

Hogyan válassz fotózási helyszínt: műtermi vagy szabadtéri fotózás? Érvek és ellenérvek

Közeleg egy családi esemény, vagy "csak úgy"egy fotósorozatot szeretnél készíttetni, és nem tudod, hogy szabadtéri vagy műtermi fotózás legyen?  Ebben a cikkben ennek a kérdésnek a megválaszolásához szeretnék segítséget nyújtani. Íme néhány érv, és ellenérv a műtermi fotózás, és a szabadtéri fotózás mellett, és ellen. Olvasd át, és döntsd el, hogy Neked melyik lenne a legjobb.

Vannak esetek, amikor egyértelmű, hogy a fotózás szabadtéri, vagy műtermi legyen. Például manapság a jegyesfotózásra és az esküvői kreatív fotózásra szinte kizárólag szabadtéren kerül sor, míg nyilvánvaló, hogy az újszülött fotózása, vagy a tablófotózás helyszíne a műterem. De vannak esetek (családfotózás, gyerekfotózás, kismamafotózás), amikor mindkét helyszín alkalmas lehet gyönyörű és hangulatos képek elkészítéséhez. Hogyan dönts ilyenkor, milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár egyik, vagy másik választása?

Szabadtéri fotózás

Amiért ajánlom:

 • Nagyon változatos helyszínekben lehet gondolkodni, attól függően, hogy mi a Ti elképzelésetek. Ízléseteknek és stílusotoknak megfelelően választhattok háborítatlan természeti környezetet, vagy egy szépen gondozott parkot, falusias hangulatú tájat, de a lendületes nagyváros is mind-mind kiváló lehetőség.
 • Tapasztalatom szerint, ha sikerült megtalálni az ideális környezetet, akkor Ti is hamarabb megszokjátok a fotózást. A nagyobb tér lehetőséget ad arra, hogy fotósként úgymond észrevétlenné váljak. (Szoktam mondani: -Mintha itt sem lennék!) Ez azért hasznos, hogy fesztelenül, felszabadultan érezzétek magatokat, ezáltal igazi érzelmeket, "élő" mozdulatokat, mosolyokat fognak mutatni a képek rólatok.
 • Egy műteremnek fizikai korlátai vannak, emiatt folyamatosan új ötleteket, beállításokat, pózokat kell kitalálni, amit nem mindenki tud könnyedén megvalósítani. A szabadban való fotózás során a választott helyszín belekomponálható a képekbe, szinte ösztönösen felveszitek a fotózás ritmusát, én pedig egyszerűen megörökítem, azt, ami történik.

Amiért nem ajánlom:

 • A szabadtéri fotózás időpontjának kiválasztásakor figyelembe kell venni az adott évszak időjárási tulajdonságait. Például nyáron 11 és 15 óra között az erős napsütés okozta csúnya árnyékok miatt nem érdemes szabadtéri fotózást tervezni (esetleg csak árnyékban!). Ősszel és télen a köd, a kevés fény okozhat gondot, tavasszal a szeszélyes, változékony időjárás miatt kell a nagyobb odafigyelés.
 • Egy kinti fotózást lehet el kell halasztani a rossz idő miatt, de az is lehet, hogy fotózás közben ered el az eső, támad fel a szél, lehetetlenné téve a fotózás folytatását. A műteremben nem érhet bennünket ilyen meglepetés.
 • A fotósnak szabadtéren sokkal több mindenre kell figyelnie: az időjárás, a napsütés, a szél pillanatról pillanatra változhat, emiatt a kamera beállításán is változtatni kell, ami egy picit lassíthatja a fotózást.
 • Ha nem magánterületet, vagy lakott területen kívüli helyet választatok, akkor számolnotok kell az esetleges nézelődőkkel. Ez további gátlást okozhat az egyébként is szokatlan fotózási szituációban. Ha úgy gondoljátok, hogy ez rátok is igaz, akkor olyan helyet válasszatok, ahol biztosan nem lesznek kíváncsiskodó szemek.

Műtermi fotózás

Amiért ajánlom:

 • A műteremben a fényviszonyokat teljes egészében a fotós uralja (nem kell a nap állását figyelni). Gyorsan és biztosan lehet szép képeket készíteni.
 • Nem kell elbújni a kíváncsiskodók elől, hiszen "magunk közt" leszünk. Az első percek után remélhetőleg elmúlik a feszültségetek, és a nyugalom, a természetesség a képeken is látszani fog.
 • A stúdióban lehetőség van átöltözni, a frizurán változtatni, vagy a sminket megigazítani. Szabadban ezeket nehezebb kivitelezni.

Amiért nem ajánlom:

 • Azért, hogy a képek ne váljanak unalmassá, sok kellékre és kreatív ötletekre van szükség. Kellékekről Ti is gondoskodhattok, hiszen pl. gyerekfotózáshoz a kedvenc plüssfigurát, kismamafotózáshoz a magzati felvétel csak Ti tudjátok biztosítani.
 • Ha nem vagytok hozzászokva a fotózáshoz, vagy zárkózottabbak vagytok, akkor egészen biztos, hogy a stúdió művi környezetében nehezebben fogjátok elengedni magatokat. Ilyenkor zenével, teával, vagy egy kávéval próbálom oldani a feszélyezettséget, majd miután egymásra hangolódtunk kezdhetjük a közös munkát. A természetes éneteket nehezebb előcsalogatni műteremben, valószínűleg csak a fotózás vége felé készülnek majd igazi, az érzéseiteket tükröző képek.

Összefoglalás:

Amint látjátok, mind a szabadtéri, mind a műtermi fotózás mellett és ellen megfontolandó érvek szólnak. Ezért én először is azt javaslom, hogy nézegessetek sok fotót, hogy legyen elképzelésetek arról, hogy Ti milyen jellegű, stílusú képeket szeretnétek magatokról viszontlátni. Második javaslatom pedig az, hogy már a fotózás előtt kérjetek egy személyes találkozást a fotóstól, így lehetőségetek lesz átbeszélni az elképzeléseteket, ugyanakkor megkezdődhet a kölcsönös bizalomnak a kiépülése, ami szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy végül az elkészült fotókat nézegetve, azt mondhassátok: EZEK MI VAGYUNK!

Akármelyik megoldást választjátok keressetek bizalommal! Segítek a külső helyszín megtalálásában is, valamint műtermi megbízatást is vállalok:

Dobizsu Fotóstúdió
4060 Balmazújváros, Veres Péter utca 11.

The Dream Fotóstudió
4034 Debrecen,Vágóhíd utca 2.

Telefon: +36 20/667 5501
E-Mail:
info@dobizsufoto.hu

Vissza a blog oldalra