Facebook Instagram
Hogyan válassz esküvői fotóst?

Hogyan válassz esküvői fotóst?

Bár még nincs vége az idei esküvői szezonnak, sokan már elkezdték szervezni a jövőre esedékes esküvőjüket. Egy igaz történet adta az ötletet, hogy írjak erről a témáról. Annának és Viktornak (nevezzük így történetünk főszereplőit) két nappal a nagy nap előtt kellett új fotóst keresniük, mert a kreatív fotókat megnézve döbbentek rá, hogy rosszul választottak fotóst. Árnyákos arcok, oda nem illő dolgok a háttérben, előnytelen beállítás a képeken. Ugye el tudod képzelni a döbbenetüket, majd az ijedelmüket? Hogyan találjanak JÓ fotóst két nap alatt? A történet happy enddel végződött, de ha Ti is fotóst kerestek az esküvőtökre olvasd el tanácsaimat, hogy elkerüljétek ezt a kellemetlen meglepetést.


1. Gyűjtsetek minél több információt!

Nagyon sokan barátok, ismerősök ajánlása alapján választják ki saját esküvői fotósukat. Ez kiindulásnak lehet jó irány, de nem elegendő, hiszen ami tetszik az ismerősödnek, az nem biztos, hogy nektek is megfelelő lesz. Ezért azt javaslom, hogy egy kicsit kutakodjatok az interneten. Legyen saját weboldala a kiszemelt esküvői fotósnak, ne csak facebook, instagram oldala. Ez sokkal nagyobb komolyságot ad. Sokat elárul egy magára valamit is adó fotósról, hogyan kezeli ezeket a felületeket. Ha azt látjátok, hogy elhanyagoltak, nincsenek rajta friss bejegyzések, új képek, akkor az némi gyanúra adhat okot. 

2. Kérj személyes találkozást

Az internet nagyon jó kiinduló pont, de nem szabad eltekinteni a személyes találkozástól. Kérjetek időpontot, és tegyétek fel a kérdéseiteket. Bizonyosodj meg róla, hogy együtt fogtok tudni "dolgozni" a fotóssal, hiszen ha már az elején nincs meg a szimpátia, akkor a kamera előtt sem fogjátok magatokat jól érezni. Egy tapasztalt fotós sokat tud segíteni abban, hogyan terveztétek meg a nagy napot. Segíteni tud a helyszín kiválasztásában, javaslatot tud adni a kreatív fotózás időpontjára.  Minden fotósnak van egy-két jól sikerült képe, amit a közösségi médiában használ. Ne elégedjetek meg ennyivel. Nyugodtan kérd meg, hogy mutasson egy teljes sorozatot, hiszen abból fogtok átfogó képet kapni arról, hogy mire számíthattok.

3. Számlaképesség és szerződéskötés

Legyen számlaképes, ezzel jól ki lehet szűrni a hobbi fotósokat, a hivatás szerűen működő szakemberektől. Ha később reklamációtok lenne, akkor jobban fogja orvosolni ezeket, egy olyan ember, akinek a jó hírneve múlik ezen. Bár egyre több fotósnak van már saját szerződéstervezete, sokan még mindig szóbeli megállapodás alapján dolgoznak. Ajánlom, hogy ragaszkodjatok a szerződéskötéshez, hiszen a szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére. A szerződés legfontosabb része - az alapvető tartalmi elemeken túl- a szolgáltatás, az ellenszolgáltatás, a teljesítés helye, ideje és módja, valamint a szerződéses biztosítékok. Ugyanakkor minden szerződés egyedi, nyugodtan kérjétek el, olvassátok át alaposan, és a hiányzó részleteket rögzítsétek a szerződésben, hogy minél kevesebb vita alakulhasson ki utólag. Ez a fényképész és a Ti érdeketek is.

A szervezéshez jó munkát kívánok!
Ha úgy gondoljátok, legyek én a Ti esküvői fotósotok, keressetek valamelyik elérhetőségemen.


Vissza a blog oldalra