Facebook Instagram
Amit tudnod kell digitális fotóid biztonságos tárolásáról - 2. rész

Amit tudnod kell digitális fotóid biztonságos tárolásáról - 2. rész

Használj felhő alapú adattárolást!

Ahogy előző bejegyzésemben ígértem, folytatom a digitális képek biztonságos tárolásáról a legfontosabb tudnivalók ismertetését. Ebben a cikkben a legismertebb felhő alapú (Cloud) tárhelyeket mutatom be.

Sokan nem ismerik, vagy bizalmatlanok a felhő alapú (Cloud) adattárolással szemben, de gondolj bele, hogy az e-mail levelezésed is felhőben tárolódik, vagy a Facebookra feltöltött képeink is tulajdonképpen egy internetes alapú tárhelyre kerülnek. A felhőben való tárolásnak megvan az az előnye, hogy bárhonnan, bármikor elérhető, miközben nem foglalja a helyet a készülékeden, és akkor sincs semmi gond, ha készüléket váltasz, a képek ugyanúgy elérhetőek maradnak.

Mobilos fotózásnál érdemes beállítani az automatikus feltöltést, mert így aztán tényleg semmi mással nem kell foglalkozni, mint az alapos dokumentálással. Ha fotósnál jártál, a képeket legtöbbször digitálisan is megkapod. Én az ügyfeleimnek két minőségben adom át a képeket. Egy alacsonyabb felbontásban, kisebb méretben, ami digitális nézegetésre tökéletesen megfelel, és nem foglal nagy tárhelyet sem. Ezek mehetnek a felhőbe és kényelmesen lehet mutogatni az ismerősöknek. Emellett átadom még a fotókat nyomtatásra alkalmasan is, ami nagy felbontást, és ezért nagy méretet jelent. Ezeket is lehet a felhőben tartani, de méretüknél fogva elképzelhető, hogy hamar betelik a tárhelyed. Két lehetőség van: nagyobb tárhelycsomagra váltasz, vagy több külső adattárolóra mentel.

A felhő alapú tárhelyek kezelése nem bonyolult és több olyan szolgáltató is van, ahol a belépő tárhelycsomag ingyenes. Mindegyik megbízható és stabil, mint például a Google Drive, a Microsoft OneDrive tárhelye, a jól ismert Dropbox, esetleg az Apple iCloudja, hogy csak a nagyokat említsem. Én nem hallottam még olyan esetről, hogy elvesztek volna az ide feltöltött képek. Ezekre igen kényesen ügyelnek a szolgáltatók.

Vegyük sorra őket:

Ha van Gmail fiókod, akkor ahhoz 15 GB biztonságos online tárhely jár. Bár ebbe a levelezés is beleszámít, azért ez még így is tisztességes mennyiség. A drive.google.com címen akár egy böngészőben is könnyedén elérheted az online tárolt anyagaid, ráadásul, ha dokumentumokról, táblázatokról, prezentációkról van szó, akkor azokat rögtön szerkesztheted is a Google alkalmazásainak segítségével.Szóval akár még egy Office csomagot is simán kiválthatsz vele. A Google Fotók egy remek szolgáltatás, hiszen a fotóid felhőben való tárolásával helyet szabadítasz fel az okostelefonodról, egyben biztonsági mentés is készül minden elkészített fényképről, ráadásul megosztani is sokkal egyszerűbb, mintha e-mailben küldözgetnénk azokat csatolmányként. Az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Fotók app segítségével akár tárhelykorlátozás nélkül is mentheted a képeket felhőbe, csak kapcsold be a Beállítások részben az Automatikus mentés és szinkronizálás opciót, és válaszd a Feltöltés mérete részben a Kiváló minőség (ingyenes, korlátlan tárhely) opciót. Erről a mentésről tudnod kell, hogy ilyenkor a Google valamennyire tömöríti a képeket.
Amennyiben ezt nem szeretnéd, úgy eredeti formájukban is felkerülhetnek a fotók, igaz ekkor a tárhely méretének a kárára. A képeidet nemcsak a Fotók appból a telefonon vagy tableten érheted el, hanem bármilyen asztali rendszeren is, ha a böngészőben megnyitod a photos.google.com oldalt. Ha fotóidat a Google Fotók szolgáltatásban tárolod, azokat akár a Google Drive tárhelyedről is el tudod érni: Google Fotók Beállítások paneljén egyszerűen kapcsold be a Google Drive opciót.

Nagyon jó online tárhelyeknek mondható a OneDrive, ami jelentős részben a mély Windows 10 integráltságából következik. Ha a böngésződben bejelentkezel OneDrive-profilodba (onedrive.live.com), az oldalsávon láthatod, hogy összesen mennyi tárhelyed van, és abból még mennyit használhatsz fel. Ingyenesen 5 GB-ot kap minden regisztráló, amelyet egy Office 365-előfizetés 1024 GB-tal egészíthet ki. A régi ügyfelek e mellé egy 10 GB-os hűségbónuszt, valamint egyéb ajándék gigabyte-okat is kaphatnak. Az új regisztrálók a meghívókkal szerezhetnek bónuszt, amelynek értelmében minden ismerős után 0,5 GB-ot kapnak, amennyiben az általuk megosztott linken keresztül regisztrálnak a szolgáltatásra. Ily módon maximum 10 extra GB-hoz lehet hozzájutni. A biztonsági mentés és az egyszerű megosztás szintén része a szolgáltatásnak, e módszerrel akár több gigabyte-nyi információt is csatolhatsz Outlook-leveleidhez mindössze egy másodperc alatt. Webes felületen lehetőség van a lejárat dátumának beállítására, amellyel csak egy bizonyos időintervallum alatt engedélyezheted az állományok elérését. A OneDrive segítségével egész képmappákat, vagy éppen videókat is beágyazhatsz weblapokba, a webes felületen a Beágyazás lehetőséget választva. A OneDrive automatikusan címkéz minden, a felületére feltöltött fotót. Egy mesterséges intelligencia elemzi a fájlokat a háttérben, felismeri a túlnyomóan szövegeket, állatokat, embereket tartalmazó, az étel- és a csoportképeket is. A funkciót a OneDrive webes felületén a jobb oldali oldalsávban először a Fényképek-re, majd a megjelenő oldalon a Címkék lehetőségre kattintva érheted el.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legismertebb felhőalapú szolgáltatás a Dropbox. A Dropboxnak is van ingyenesen elérhető csomagja, ilyenkor alapesetben 2 GB-nyi tárhelyet kapsz, ha náluk regisztrálsz. Ez viszont szintén tovább bővíthető: ismerősök meghívásával és azok regisztrálása után itt is plusz 0,5-0,5 GB-tal növekszik a tárhelyed. Ezzel a módszerrel egészen 16 GB-ig tornázhatod fel tárhelyedet. Ha még bekapcsolod az automatikus fotófeltöltés opciót, akkor további 3 GB-ot aktivál a rendszer. Havi 10 euróért már 1 TB-nyi tárhelyet kínálnak, ami már nagy valószínűséggel elegendő a mindennapok során használt adatok tárolására, de 20 euróért már 2 TB-ot lehet vásárolni. A Dropbox a számítógépen egy saját mappát is készít, az itt lévő fájlokat pedig internet nélkül is elérhetjük. Bármelyik verziót is választod, a biztonsági visszaállításnak köszönhetően az adatok törlés után 30 napig még elérhetőek maradnak.

Az Apple felhasználóknak készült az iCloud. A kaliforniai gyártó 2011-ben mutatta be a saját felhőalapú szolgáltatását, amely azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az Apple minden felhasználójának 5 GB-nyi tárhelyet biztosít, azonban a Drive-tól és a Dropboxtól eltérően itt bizony minden számít, azaz a névjegyek, a fotók, a videók, és az egyéb, a rendszer által tárolt adatok is csökkentik az adatmennyiséget. Ezt valószínűleg azért alakították ki így, hogy a lehető legtöbben fizessenek elő valamelyik opcióra.. Az 50 GB-os csomagra 1 euróért, 200 GB-osra 3 euróért, míg 2 TB-osra 10 euróért lehet előfizetni. Amennyiben Apple készüléked van, akkor érdemes az iCloud-ot használnod, mert olyan extrákat is élvezhetsz, mint az Apple eszközök között működő folyamatos szinkronizáció. Így például, ha elkezded egy cikk olvasását az iPad-en, később ugyanonnan folytathatod a Mac-en, hiszen az iCloud ezeket az adatokat is feltölti a felhőbe. Az iCloud automatikusan naprakészen tart minden alkalmazást az összes eszközödön, így a Mailt, a Naptárat, a Kontaktokat, az Emlékeztetőket, a Safarit, valamint kedvenc App Store-appjaidat is. Ha egy új telefonszámot mentesz, könyvjelzőzöl egy weboldalt, vagy egy prezentáció egyik diáját frissíted, a módosítások mindenhol megjelennek. Különösen fgyelemreméltó az iCloud fotókezelése: a teljes felbontású képek automatikusan feltöltődnek, a fotóid kisebb fájlméretben maradnak az eszközödön, de bármikor letöltheted az eredeti képeket.

Vissza a blog oldalra