Facebook Instagram
Amit tudnod kell digitális fotóid biztonságos tárolásáról - 1. rész

Amit tudnod kell digitális fotóid biztonságos tárolásáról - 1. rész

Szoktál mobillal fotózni? Vagy egy-egy fontosabb alkalom megörökítését profi fotósra bízod? Mindegy melyik típusba tartozol (lehet, hogy mindkettőbe), de az tény, hogy digitális világunkban tömegével készítjük a családi, baráti, nyaralási, bulizós, stb. képeket. De tudod-e, hogyan lehet digitális képeidet biztonságosan tárolni akár évtizedeken keresztül?

Murphy törvénye és a képeid biztonsága

Murphy törvénye szerint, ami elromolhat, az el is romlik. Azt válaszolod erre, hogy vadi új a telefonod, a számítógéped, és még meg sem száradt a pecsét a garancialevelén? Gondolj arra, hogy elég egy óvatlan pillanat, és egy váratlan „baleset” következtében búcsút kell venned a mobilodtól, a laptopodtól, és vele együtt a rajta lévő összes fájlodtól, köztük a kedvenc képeidtől. Ezért az első és legfontosabb szabály, amit tenned kell adataid, így fényképeid biztonságáért, az az, hogy mentsd el őket több - minimum 2, de inkább 3 - helyre!

De hol is legyenek ezek a helyek?

A külső adattárolókról

Tehát azt már tisztáztuk, hogy a képeink mentésére elengedhetetlenül szükség van, ha azt szeretnénk, hogy sok év eltelte múlva unokáinknak is meg tudjuk majd mutatni a család digitális fotóit. Kiindulásnak jó lehet egy külső fizikai adattároló, ami lehet egy másik elegendően nagy memóriával rendelkező számítógép. Ez kényelmes megoldás, hiszen könnyen hozzáférsz a képekhez, bármikor szerkesztheted, rendszerezheted, megoszthatod őket. Viszont tudnod kell, hogy a jó minőségű, akár nyomtatásra is alkalmas fotók nagy méretüknél fogva nagy tárhelyet is foglalnak el, így hamar megtelik a géped memóriája.

Kiírhatod a képeidet CD-re, DVD-re is. Mindkettőből léteznek egyszer írható (Recordable, jelölése R), illetve újraírható (Rewritable, jelölése RW) típusok. Előnyük, hogy nagy adatmennyiséget is képesek tárolni, de az újraírható változatoknál figyelj arra, nehogy véletlenül letörölj fontos fájlokat, mappákat.

Következő megoldás lehet egy USB csatlakozós külső merevlemez, amelyekből tárolókapacitás és ár tekintetében is bőven van kínálat. Javaslom, hogy olyat vegyél, amelyiknek USB 3.0 csatlakozója van, mert így sokkal gyorsabb lesz a másolás. A választás során érdemes figyelned a külső burkolat kialakítására, anyagára, szigetelésére is, hiszen ez nagyban befolyásolhatja az eszköz élettartamát.

Adathordozó és adattároló eszközök

Ha komolyabb eszközben gondolkodsz (és a pénztárcád is megengedi), akkor jöhetnek szóba az úgynevezett NAS-ok. Ez egy rövidítés, ami a Network Attached Storage, azaz a hálózatra kapcsolt adattár rövidített elnevezése. Gyakorlatilag ez egy olyan saját operációs rendszerrel ellátott, adattárolókat fogadó, helyi hálózaton és interneten keresztül egyaránt elérhető eszköz, ami nemcsak a különböző fájlok gyors és zökkenőmentes eléréséről gondoskodik, hanem számos hasznos szolgáltatást is kínál. Bővebben itt olvashatsz róla.

NAS, azaz hálózati adattár

Amit viszont nem javaslok, az a pendrive használata adatok tárolására. A pendrive-ot adatok átvitelére találták ki egyik eszközről a másikra. Erre tökéletesen alkalmas, de tapasztalataim szerint könnyen meghibásodhatnak, ezért nem ajánlom képek hosszú távú tárolására, maximum addig, amíg elviszed tőlem a képeket, és biztonságosabb helyre le nem töltöd róla.

Folytatás következik, amelyben a nagyon praktikus felhő alapú adattárolásról (Cloud) fogok írni.


Vissza a blog oldalra