Facebook Instagram
A podgorai arany óra esete

A podgorai arany óra esete

Te tudod, mi köze az arany órának a fényképkészítéshez?

Tavaly szeptember közepén egy hetet töltöttem a férjemmel Horvátországban, Podgorán. Az egy hét alatt majdnem 1000 fotót készítettem, közülük különösen három kép kedves számomra. Oké, de miért fontos ez? – kérdezhetnéd. – És mi köze egyáltalán Podgorának meg az arany órának egy fotós cikkhez? Olvass tovább, és kiderül!

Először is nézd meg, honnan a készítettem a fotókat. A kép jobb alsó sarkában látható mólón piros x-szel jelöltem azt a helyet, ahol álltam. Ez a kép a LiveCam Croatia oldalon található, és kora délután készülhetett. Ez a háztetők árnyékaiból látszik.


Podgora nappal

Most mutatom az én képeimet:


Podgorai arany óra I.


Podgorai arany óra II.

Sehol sem látsz a képeken arany órát ugye? Nos azért, mert itt nem egy tárgyat, hanem egy időszakot jelöl: a fényképészetben arany órának nevezzük a közvetlenül napfelkelte utáni és a naplemente előtti szűk egy-egy órányi időtartamot.

A lemenő, illetve felkelő nap maximum 5-6 fokos szöget zár be a horizonttal. Ilyenkor az égen a sárga, a narancs és a vörös minden árnyalata megtalálható. Minden kicsit melegebb színben tündököl, és plusz telítettséget kap. Különösen a táj- és épületfotósok kedvelik, de minden mást is szebben, különlegesebben lehet ilyenkor fényképezni.

Azon a napon, amikor a képek készültek, már napközben is eléggé változékony volt az időjárás. Ám, ahogy közeledett a napnyugta, csodás felhők jelentek meg az égbolton. Felkaptam a fényképezőmet, hónom alá csaptam a fotós állványt, és már szaladtam is le a partra egy a tengerbe körülbelül 50 méterre benyúló mólóra. Miközben sietve állítottam fel az állványt más külföldi turisták is gyönyörködtek a borzongást keltő színárban, a part csodás fényeiben. Bár nem értettem mit mondanak, a testbeszédükből egyértelmű volt: drukkolnak, hogy időben meg tudjam örökíteni a vérpezsdítő és feledhetetlen látványt.

A két kép – amelyet fentebb találsz – pár perc különbséggel készült. Az elsőn a tengerbe lemenő nap látható, ahogy aranyló fényével alulról megvilágítja a félelmetesen gyülekező felhőket. Mintha a tenger vizén visszatükröződő fénysugarával üzenné, hogy nem győzhet a sötétség.

A második a vele szemben lévő partszakaszt mutatja. Jól megfigyelhető, hogy mennyire „bearanyozza” a partot a lenyugvó nap fénye. Mintha egy óriási narancsszínű reflektor lenne ráirányítva. A megvilágítás olyan erős, hogy a partszakaszról, az ott lévő épületekről visszaverődő fények a tenger vizét is megszínezik.

A varázslat körülbelül egy bő fél óráig tartott, aztán a nap alábukott, és az utolsó sugarai is eltűntek a tenger horizontja alatt.

Ám a történet itt még nem ér véget!

Ugyanis az arany óra után következik a kék óra.


Podgorai kék óra

Ugye látjátok a különbséget? A kék óra a napkelte előtti és a napnyugta utáni szűk fél óra. Ha a nap 6 fokkal a horizont alá kerül, már nem közvetlenül a földet világítja meg, hanem a felső atmoszférát.

Ebben az időszakban a vörös fény, amely nagyobb hullámhosszú a kék fénynél, áthalad a légkörön, ki az űrbe. A kék fény viszont szétszóródik az atmoszférában, bevonva mindent különböző árnyalataival.

Természetesen az arany óra és kék óra időpontjai a földrajzi elhelyezkedéstől függően változik. Ha szeretnél ezekben az időszakokban fotózni, használd a golden-hour alkalmazást. Miután megadod a fotózásod helyét, a szoftver több más információ mellett kiírja a napkelte, a napnyugta és az arany óra időpontjait.

Szép fényeket!

Vissza a blog oldalra