Facebook Instagram
Dobi Zsuzsa fotós

Rólam

"Fényképezőgéppel a kézben pedig nincs más választás, mint hogy legyen az embernek saját nézőpontja." (Chris Greenhalgh)

Kicsi gyerekkorom óta vonzódom a kreatív tevékenységek iránt, de csak felnőtt fejjel találtam rá és szerettem bele a fotózásba.
Körülbelül 10 éves koromig kirakatrendező (akkor még volt ilyen foglalkozás) szerettem volna lenni. Nyolcadik osztályban az volt az álmom, hogy építész leszek, ezért építőipari szakközépiskolába szerettem volna jelentkezni, de a szemész orvos eltanácsolt ettől a foglalkozástól. Így gimnáziumot, majd kertészeti egyetemet végeztem. Közel 20 évig családi vállalkozásunkban dísznövények termesztésével foglalkoztam és saját virágboltunkban dolgoztam, de valahol legbelül éreztem, hogy nem vagyok a „helyemen”. Túl a 40. születésnapomon érlelődött meg bennem a gondolat, hogy megtanulok fotózni és ahogy haladtam a tanulásban egyre inkább beszippantott a fényképészet világa. Ez a szerelem azóta is fogva tart, és úgy érzem mi már kéz a kézben együtt maradunk.

Évekig jártam magántanárhoz, workshopokra, és autodidakta módon mind a mai napig fejlesztem a tudásom. Tanárom, mentorom Dihen Csaba fotós oktató volt, aki ismeri a fotózás minden csínját-bínját, legyen az elméleti, gyakorlati vagy technikai kérdés. Tőle sajátítottam el minden eddigi tudásom a kompozíciós alapoktól a képkidolgozásig. Ezúton is mindent köszönök, Csaba!

Hiszem és vallom, hogy a tanulást, a fejlődést, a trendek figyelését nem szabad abbahagyni. A világ, a technika folyamatosan változik, ami megköveteli a folyamatos önképzést. Szerencsére alapvetően kíváncsi természetű vagyok, ezért ez nekem inkább élvezetet, mint nehézséget jelent. A fotózás folyamatának minden részét élvezem: a fotózás előtti tervezést, magát a fotózást, és a képek kidolgozását is. A legnagyobb örömöt mégis akkor élem át, amikor látom az ügyfeleim elégedett arcát.

Mit várhatsz tőlem a fotózás alatt? Figyelmet, türelmet, megértést. Igyekszem segíteni abban, hogy feloldódj a kamera előtt, mert az igazán jó képek akkor fognak készülni rólad ill. rólatok, ha önmagadat adva, felszabadultan éled meg a fotózást. Sokan azt várják tőlem, hogy állítsam be őket, mint egy próbababát, de ez – tapasztalatból mondom – nem működik. E helyett arra törekszem, hogy még a fotózás megkezdése előtt egy kölcsönös szimpátia, bizalom alakuljon ki közöttünk. Így sokkal jobban egymásra tudunk hangolódni és már észre sem veszed, hogy milyen könnyen váltasz pózokat.